Garages met groendaken

Goed voor uw garage en het milieu

Benut alle voordelen van JUWEL-prefab garages en vergroen uw garagedak. Zo beschermt u uw garagedak tegen uv-straling, creëert u een aangenaam binnenklimaat en verlengt u de levensduur van uw prefabgarage. Bovendien: Een groendak ziet er ook goed uit!

Hoe werkt een groendak?

Er zijn twee mogelijkheden om het dak van uw nieuwe prefab garage of een ander groendak te vergroenen: Het intensieve groendak als volwaardige daktuin of een extensief groendak als visueel accent en airconditioning voor uw prefab garage.

Waar zit het verschil en wat is de moeite waard voor welk gebruik?

Intensieve dakbegroening

De kleine daktuin

Een daktuin biedt een mooie aanblik en kan met overeenkomstige toegang zelfs een extra ontspanningsplek worden. Deze droom van een groene oase op het dak van de garage heeft echter een addertje onder het gras: De gemiddelde oppervlaktebelasting bereikt hier gemakkelijk 300 kg/m². Het dak van een prefab garage – en ook de meeste andere daken – is hier statisch meestal niet op berekend. Om daar een kleine daktuin te realiseren, moeten vooraf planning en bouwkundige aanpassingen gedaan worden. Daardoor ontstaan hogere kosten. Daarom: Overweeg vooraf goed of een intensief of extensief groendak voor u de juiste keuze is.

Extensieve dakbegroening

Onderhoudsvriendelijk alternatief

In tegenstelling tot de daktuin is de extensieve beplanting alleen gericht op het pure groene karakter. De structuur is veel eenvoudiger dan bij intensieve dakbegroening. De basis wordt gevormd door een wortelbeschermingsfolie, een dakafvoer met filtervlies, alsmede drainageplaten op het dak. Daarna volgt een laag daktuinsubstraat van ongeveer zeven centimeter hoog. Zo ontstaat de voedingsbodem voor een robuuste en onderhoudsvriendelijke beplanting van lage vaste planten en vetplanten. Door de lage structuur hebben extensieve groendaken een gemiddelde oppervlaktebelasting van 50 tot 170 kg/m², waarbij aan de bovenzijde van dit bereik al rekening gehouden is met het gewicht wanneer het dak nat is.

Partners

Onze gespecialiseerde adviseurs voor betonnen prefab garages geven u graag meer informatie over groendaken voor garages. Zo komt u nog meer achtergrondinformatie te weten en ontvangt u tegelijk de eerste suggesties voor uw individuele groendak en, indien u dat wenst, offertes voor een compleet garagepakket. Nadat we uw betonnen prefab garage stipt geplaatst hebben, neemt een gespecialiseerd bedrijf voor dakbedekking met groendaken de uitvoering over en laat in korte tijd een groendak op uw garage groeien.

We adviseren u graag

Waarom een groendak?

Voor een aangenaam binnenklimaat

U kent het warmteprobleem van uw leefruimte. Tijdens de warme zomermaanden kunnen de binnenruimtes soms behoorlijk opwarmen. Dit vermindert merkbaar de woonkwaliteit. Hetzelfde gebeurt in uw garage en dit beïnvloedt vervolgens de lucht in uw auto bijvoorbeeld. Als u nu aan een rit begint, moet u altijd een tijdje wachten tot open ramen, ventilatie of airconditioning de omstandigheden weer draaglijk maken. In principe beschermen jongere gebouwen en vooral gebouwen met een betere isolatie tegen dergelijke opwarming. In oudere woningen bereikt de isolatie dit effect in de meeste gevallen nog niet. ++++De noodzakelijke energetische renovatie is zeer duur. Een groendak biedt een veel goedkoper en even doeltreffend alternatief.

Goed voor het milieu en uw portemonnee

Met uw keuze voor een groendak levert u een bijdrage aan de bescherming van soorten en helpt u mee in de strijd tegen het uitsterven van insecten. Een groendak is goed voor uw garage en het milieu. Het trekt bijen aan en vernieuwt de basis voor het bestaan van andere belangrijke insecten in stedelijke gebieden. Ook al gaat het maar om een relatief klein oppervlak, het klimaat en het milieu worden al enigszins ondersteund. Om deze reden, maar vooral vanwege de energetische werking, promoot de staatsbank KFW ook groendaken voor woningen met subsidies of leningen met een lage rente. Garage-eigenaren profiteren hier niet van, maar voor hen is de relatief kleine extra investering later op een andere manier de moeite waard. Terwijl de afdichting van garagedaken door uv-straling en weersinvloeden regelmatig verzorging en onderhoud vergt, is een extensief begroeid garagedak tot 40 jaar nagenoeg onderhoudsvrij.