25 jaar JUWEL-prefabgarages

25 jaar geleden werd in Kamp-Lintfort de eerste betonnen prefabgarage gebouwd

Het succes bewijst het gelijk van de in Noordrijn-Westfalen gevestigde onderneming: de hoge kwaliteit, productie in eigen fabriek en persoonlijke service overtuigen klanten al 25 jaar lang. Inmiddels werken er meer dan 40 medewerkers bij JUWEL en produceren zij garages die met gemak 100 jaar of langer kunnen meegaan.

Multifunctionele prefabgarages:

in gebruik als muziekkamer en verblijf voor bejaarde beren

Eigenlijk wil het bouwbesluit dat alleen een auto en een fiets in een garage gestald worden. Manfred Kruse, bedrijfsleider bij JUWEL Betonbauteile GmbH, kent uit eigen ervaring nog heel wat andere verhalen. "Voordat wij kwamen, kenden de Engelsen helemaal geen prefabgarages. Toen we de eerste garages plaatsten, wilden ze van de luxe kamer liever een muziekkamer maken in plaats van er gewoon hun auto in te zetten." In de Nederrijn dienen de garages zelfs als rusthuis voor beren na hun actieve circusleven. Elders zijn er opslagparken van drie verdiepingen, gemaakt van garages, die tijdens de vluchtelingencrisis dienst deden als noodopvang.

Europa's eerste gecertificeerde bedrijf

Toch staan er in de meeste garages auto's. In de fabriek Kamp-Lintfort worden jaarlijks duizenden prefabgarages van massief gewapend beton gebouwd, waaronder enkele garages, grote garages, dubbele garages en garages in een rij. Het bijzondere: de garages worden 'uit één stuk' geproduceerd als naadloze ruimtecellen. JUWEL is bovendien het eerste gecertificeerde bedrijf in Europa voor betonnen prefabgarages dat de CE-markering mag dragen.

divider

Bijzonder snelhardend beton

Bij de productie wordt een bijzonder snelhardend beton gebruikt, dat reeds na twee en een half uur sterk genoeg is om de gegoten onderdelen uit hun gietvormen te halen. "Er gaan echter nog 28 dagen voorbij voordat de maximale hardheid bereikt is, dus totdat de chemicaliën in het beton hun volledige hardheid tonen, vergelijkbaar met een betonnen kluis", legt Manfred Kruse uit.

divider

Een plan voor de toekomst

Ook duurzaamheid speelt bij JUWEL-prefabgarages een belangrijke rol. De onderneming heeft altijd al gekozen voor plaatselijke grondstoffen en korte transportroutes. Om materiaal en gewicht te besparen met het oog op het milieu, doet ze nu samen met de Technische Universiteit van Chemnitz ook onderzoek naar koolstofbetonnen garages. Een plan voor de toekomst, of in ieder geval voor de komende 25 jaar!